Linkek a témában:
Alattomos támadók az ételekben
A baktériumok által okozott fertőzések jelentős része valamely élelmiszerrel kerül a szervezetünkbe és ott elszaporodva okoznak különféle súlyosságú panaszokat.
Bacillus cereus okozta ételmérgezés
Az ételmérgezést a Bacillus cereus nevű baktérium okozza: többnyire enyhébb lefolyású tünetegyüttes, ami hányással, hasmenéssel jár.
Bakteriális élelmiszerártalmak
Enterális ételfertőzések leggyakoribb kórokozói
Listeria monocytogenes
A Listeria monocytogenes a természetben sok helyen megtalálható, így az emberi szervezetbe is többféle módon kerülhet: elsősorban mosatlan zöldségek, szennyezett tej, tejtermékek és húsok közvetítésével. A Listeria monocytogenes patogén baktérium, ezért élelmiszer-biztonsági szempontból fontos. Tejből és lágy sajtokból történő kimutatása kiemelt jelentőségű.
Staphylococcus aureus
Összegyűjtöttünk minden lényeges információt, amit az oldalunkon megtalál Staphylococcus aureus témakörben.
Szalmonella-fertőzés
(másnéven: salmonellosis)
A salmonellosis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri tünetekre utal. A kórokozónak - Salmonella enterica - azonban számos alfaja létezik, az általuk okozott kórképek döntően három csoportba sorolhatóak: (1) hastífusz: ennek kórokozója a S. typhi altípus; (2) heveny gyomor- bélhurut képében zajló salmonellosis; (3) sepsissel járó forma: ezt leginkább a choleraesuis típus okozza. Minden formára jellemző, hogy a baktérium a szájon át kerül be a szervezetbe, rendszerint szennyezett élelmiszerrel vagy innivalóval.
Tudjunk többet az ételfertőzésről
Ételfertőzés esetén élő kórokozó kerül a fogyasztó szervezetébe, ahol elszaporodva betegséget okoz. A fertőzés másokra is továbbterjedhet.