Linkek a témában:
Aszalás – érdemes nekilátni
Könnyű a döntés, ha megnézzük az üzletekben kapható aszalt gyümölcsök árát, és kiszámoljuk, hogy mennyit spórolhatunk meg, ha veszünk egy jó minőségű aszalógépet, és az idénygyümölcsöket, zöldségeket házilag aszaljuk benne.
Aszalás kemencében
Ezt az eljárást viszonylag ritkán használjuk, leginkább a magunk részére. Szilvát, almát, körtét, sárgabarackot, meggyetaszalunk, majd ezekből kompótot készítünk. Nem ettek még ilyen finom kompótokat, ebben biztos vagyok. Na és késő ősszel a sült tök! Kemencében. Ne is ragozzuk... Majd eljönnek és megkóstolják.
Aszalás kemencében, a Rendek Ökotanyán
Aszalás 3 funkciós kemencében. 3 funkció: sütés, aszalás, füstölés, ebből az aszaláshoz 2 funkciót kell használni. Az aszaláshoz nem elég, hogy megtermeljük a gyümölcsöket, hanem a kemencébe való gyújtóst és egyéb fűteni valót is elő kell teremteni.
Aszalókemence
nagy mennyiségű, kereskedelmi értékesítésre szánt gyümölcs, főként szilva és alma aszalásához készült speciális építmény és tüzelőberendezés. Az egyszerűbb nyílt tüzű aszalókkal szemben, amelyekben a láng melege, füstje az aszalórácson át közvetlenül is éri az aszalványt, az aszalókemence zárt tűzhelyes.
Aszalt bodza
A szárítás, aszalás a tartósítás egy formája, mely vízelvonással jár. A szárítmány felhasználásakor rendszerint visszanyeri eredeti alakját, és valamennyire eredeti ízét is.
Szilva és meggy aszalás sütőben
“Az aszalás napjainkban is remek tartósító eljárás, ha szezonális gyümölcs megőrzése a célunk, ráadásul egy modern háztartási gép, az aszaló segítségével nagyon egyszerű is a csemege elkészítése. Lássuk most hogyan gyárthatunk otthon aszalt szilvát és cseresznyét akár sütőben is!
Meghatározás
géppel, eszközzel