Linkek a témában:
Liofilizálás
fagyasztott-elelmiszer.lap.hu / Liofilizálás, vagyis fagyasztva szárítás
Fagyasztva szárítás, azaz liofilezés
Egy tartósítási eljárásról van szó, amelynek során először megfagyasztják a szárítandó (víztelenítendő) anyagot, majd vákuum segítségével kiszakítják a vízmolekulákat a jégkristályból. Az eredmény egy hűtés nélkül, szobahőmérsékleten éveken keresztül tárolható anyag lesz, ezért a módszert többek között élelmiszerek tartósítására ha...sználják. Az eljárás általában nem jár a szárított anyag megkeményedésével, zsugorodásával és az íz- és illatanyagok is változatlanul megmaradnak.
A liofilizálás csodája
Mára már nagyon sokféle tartósítási eljárást fejlesztettünk ki, melyekre azért is van szükség, hogy megakadályozzuk az élelmiszerek természetes romlási folyamatát, lehetővé téve a hosszabb ideig való eltarthatóságot
ScanVac liofilizálók
Tipikus felhasználási területek:
- Mikrobiológiai, élelmiszeripari, vegyiprai kutatutatás
Megőrzése növényi anyag ne veszítsék el a szerkezeti integritást
- Gyógyszeripari kutatás és termelés
- Minőségellenőrzés
- Oltóanyagok, antitoxinok kutatása, előállítása
- Élelmiszerek, mint pl. hal, kagyló, tej és tejtermékek, zöldségek, gombák, bogyós gyümölcsök,
kiméletes kiszárítása a hosszútávú eltarthatóság érdekében (A növényi anyag ne veszítse el a szerkezeti integritását)
- Szövetek és sejtek elektronmikroszkópos mintaelőkészítése
- Emberi és állati szövetek, csontozat és egyéb anyagok tartósítása
- Régészeti anyagok, mint a fa, bőr, textil, stb. hosszútávú tartósítása
- Felesleges nedvességet tartalmazó (elázott, vizes) könyvek, dokumentumok tartósítása