Linkek a témában:
A nyersanyag tárolása és tartósítása
A nyersanyag elraktározásáról fentebb már szóltunk (l. 160–3. l.) de legnagyobb részének még bizonyos feldolgozáson kell átmennie, amíg azt fel lehet használni. A múlt század második felétől többféle minőségű lisztet őröltek a malmokban, és ez egyben felhasználásának differenciálódását is elősegítette. A lisztet a parasztháztartások egy-két hónapra a kamrában tárolták. Erre szolgáltak a lisztesládák, helyenként erre a célra készült hordók, bödönök. A kukoricalisztet ilyen módon nem lehetett hosszabb ideig eltartani, mert könnyen megkeseredett, ezért rendszerint nem is malomban, csak házi darálón őröltek annyit, amennyit mindjárt fel is használtak.
Disznótor
A téli csípős hideg hajdanában és még ma is a disznóvágás kedvelt időszaka. Nem véletlen ez, hiszen a hideg idő garancia - az egyéb higiénés rendszabályok betartásával együtt - a hús romlásának megakadályozására. Az alacsony hőmérséklet miatt az állat bontása biztonságos az egész napos munka alatt, még a hőkezelés vagy az egyéb tartósító eljárások alkalmazása előtt sem romlik meg a viszonylag nagy mennyiségű hús, nem kell tartani a befülledéstől. A disznótorok időszaka általában novembertől február végéig tartott. Az Erzsébet, Katalin, a karácsony, szilveszter mind a téli ünnepek egy-egy jeles napja, amikor az ünnepi ételkínálat alapját a disznóvágás során nyert finomságok szolgáltatták. Az energiában, elsősorban zsiradékban gazdag húsok és húskészítmények a téli időszakban megnövekedett energiaszükségletet is fedezték, illetve biztosították a húsvéti sonka, a nyáron is fogyasztható kolbász-, szalámi- és szalonna-utánpótlást. Hűtőszekrény hiányában csak a fent említett készítmények - sóval és füstöléssel történő tartósításnak köszönhetően - voltak alkalmasak a hosszabb tárolásra.
Élelmiszer-tartósítás
az élelmezésben önellátásra, készletgazdálkodásra berendezett parasztháztartás fontos házi munkája
Gyümölcsök téli tárolása
Kevés gyümölcsöt fogyasztunk. Már nem mi, hanem az átlag magyar (már ha létezik ilyen, mert senki nem úgy ébred reggel, hogy bakker, én most egy "átlagmagyarvagyok", átlag fizetéssel, és átlag betegségekkel, átlag nyaralással, átlagautóval (állítólag szürke és Opel). Szóval, a napi egy alma, ami távol tartja az orvost (feltéve, hogy nagyon, de nagyon jól célzol és a szeme közt eltalálod), a minimum, amit meg kellene enni.
Házi befőzés, tartósítás
Mindannyian tudjuk, hogy a házi befőttek, savanyúságok, szörpök íze utolérhetetlen. A mai rohanó világban mégis egyre kevesebben vállaljuk az otthoni befőzést, savanyúságeltevést, hiszen mindezeket készen is megvásárolhatjuk az üzletekben. A házilag eltett savanyúságok, befőttek, lekvárok és szörpök alapanyagát mi választjuk ki, és emellett az is vitathatatlan előnyük, hogy egyéni módon készíthetjük el őket a nekünk legjobban tetsző receptek szerint.
Hogyan áll(t) el a tojás hűtő nélkül?
(Balról: bio, házi, alternatív és ketreces tojás. Árulkodó színek.)
(Balról: bio, házi, alternatív és ketreces tojás. Árulkodó színek.)
A falusiak régen ismerték a módját, hogyan kell tartósítani a tojást télire. Mivel a tyúkok a téli hónapokban a kevesebb fény miatt nem tojnak napi rendszerességgel, ezért előfordulhatott, hogy mire jött a karácsonyi sütemény sütési ideje, a gazdasszonyok nem rendelkeztek elegendő friss tojással.
Hogyan tartósították régen a húst
Tudom, hogy sózták és pácolták, de hogyan? Mennyi ideig áztatták a sóban és meddig füstölték?
Szeletelt paprika szárítmányként tartósítva
A szárítás a tartósítás egy formája, mely vízelvonással jár. A szárítmány felhasználásakor rendszerint visszanyeri eredeti alakját, és valamennyire eredeti ízét is.