Linkek a témában:
A chili paprika tartósítása - chili olaj
Mivel kis családomban én vagyok az egyetlen, aki szereti és bírja az erőset, így a leendő termés egy részét valahogyan tartósítanom kell majd. A párom megeszi ugyan a csípős ételeket, de csak az enyhén csípőseket, és nem túl nagy mennyiségben. A tágabb környezetemben édesanyám biztosan szolidaritást fog vállalni velem a paprikák elfogyasztásában, de azért nem árt megoldani valahogy a tartósítás kérdését :D
Befőzés okosan: ecetes, olajos tartósító alapok
A hideg téli hónapokban mindig jól jön a gondosan eltett élelem. Évszázadok óta az ecet és az olaj a tartósítás egyik legjobb módja. Az ecet savas környezetében az erjedést okozó baktériumoknak esélyük sincs a túlélésre, míg az olaj jól szigetel, és nem engedi, hogy levegő jusson a befőttes üvegbe.
Fokhagyma olajban
A száraz üvegbe 15-20 szépen megtisztított, hibátlan fokhagymagerezdet és 15-20 szem egészborsot teszek, majd felöntöm olivaolajjal.
Nem csak a befőzés a tartósítás
Munkámból kifolyólag az elmúlt huszon...év megtanított arra, hogy egy kicsit több idő ráfordításával, a különböző alapanyagok előkészítésével olyan előnyre tehetek szert később, a rohanó, alig van időm napokon, hogy elfogulatlanul dícsérni fogom magam. A fagyasztási őrületem akkor kezdődött, amikor a fiaim kicsik voltak, és én bébi étel helyett főztem nekik. Tél végén nem sok zöldség van, ami egy 4 hónapos babának adható főzelék szoktatáshoz. A krumpli az alap, de kell hozzá más is.
Olajízesítés és tartósítás olajban
Fűszernövényekkel és gyógynövényekkel különlegessé tehetjük az olajat, amelyet specialitások fűszerezésére használhatunk
Olajos tartósítás: zöldséglekvárok
Nagyanyáink tartósítási trükkjei segítenek, hogy télen se kelljen az íztelen melegházi paradicsomra fanyalodnunk, ha némi vitaminra vágyunk.
Szárított medvehagyma olajban
Egyszerűen beleteszem a szárított, kis darabokra tört (de nem porrá) leveleket, más szárított, kis kockákra vágott aszalt zöldségekkel (cékla, sárgarépa, paradicsom) és/vagy gyümölcssel (aszalt almát próbáltam, azzal jó) együtt hidegen sajtolt olajba. Amikor a zöldségek kicsit felpuhulnak az olajtól, használható szendvicsre, levesekbe, sütőben sütött húsokhoz, párolt húsokhoz, párolt zöldségekhez, krumpli vagy zöldség pürékhez, azokat kicsit meglocsolva ezzel a jó kis mixxel. Ebbe só nem kell, de tehető ízlés szerint.
Tartósítás mustárolajban, India
Pachranga Achar - fűszeres olajban tarósított zöldségek, gyümölcsök, Forrás: articlesofmastication.com AZ INDIAI KONYHA sok zöldséget, gyümölcsöt tartósít mustárolajban, amit őrölt fűszerekkel ízesítenek. Citromot, mangót, banánt, hagymát és mindenféle mást is tartósítanak ezzel az eljárással, s így egész évben fogyaszthatják azokat. A különleges élelmiszerek TOP 10 listáján a mustárolajjal készített “savanyúságok” a hatodik helyen állnak.
Tartósítás vegyszer nélkül
Bálint gazda szemünk láttára fejti meg a vegyszer nélküli tartósítás titkát :)
Vargánya olajban
…Így volt ez bizony lelkecském, s így van azóta is. Háromféle ember él a világon: a rontó-ember, a gyűjtő-ember és a látó-ember. Te látó-ember leszel, ugye?